Вестник МГТУ. 2019, Т. 22, № 3.

УДК 582.272:581.19:58.02 The stability of pigments in the thalli and extracts of the Barents Sea fucus algae Anna V. Daurtseva, Ekaterina D. Obluchinskaya* *MurmanskMarine Biological Institute KNTs RAN, Murmansk, Russia; ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4456-656X, e-mail: okaterine@yandex.ru Article info Abstract Received Fucus algae of the Barents Sea are a promising source of biologically active substances (BAS), 29.05.2019 including carotenoid and chlorophyll pigments. The main direction of processing these types of brown algae is aimed at obtaining polysaccharides, and therefore pigments can be lost during the purification stages of the target components. Freezing as a type of preservation of algae is becoming more common, while the biochemical processes during storage of this type of raw material remain poorly understood. The study shows the effect of long-term storage (6 months) in the freezer of frozen thalli of such types of brown algae as Fucus vesiculosus, Fucus distichus and Ascophyllum nodosum on the content of fucoxanthin and chlorophyll a in them. Analysis of the pigment content has been performed by HPLC, spectroscopy - in the visible and UV spectral area. In the course of the work it has been revealed that during the storage of algal thalli pigment degradation do not occur, in addition in some cases their content in the extract has increased 1.5-2 times. On the example of ethanol extract from frozen Ascophyllum thalli the stability of pigments during storage in the refrigerating chamber during the 2nd, 3rd, 4th, 10th and 30th days of storage has been studied. It has been established that the content of fucoxanthin and chlorophyll a practically do not change during the studied period. It has been also shown that the concentration of the Ascophyllum extract under vacuum at a temperature of 50 °C does not affect the quantitative content of fucoxanthin, however, the amount of chlorophyll a decreases 40 times. The results of the work can contribute to the development of new ways of processing promising types o f algae in the Barents Sea with obtaining therapeutic and preventive food products. For citation Daurtseva, A. V. et al. 2019. The stability of pigments in the thalli and extracts of the Barents Sea fucus algae. Vestnik ofMSTU, 22(3), pp. х-х. (In Russ.) DOI: 10.21443/1560-9278-2019-22-3-314-321. Key words: brown algae, fucoxanthin, chlorophyll a, long-term storage, freezing, heat treatment Изучение стабильности пигментов в талломах и экстрактах фукусовых водорослей Баренцева моря А. В. Даурцева, Е. Д. Облучинская* *Мурманский морской биологический институт КНЦ РАН, г. Мурманск, Россия; ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4456-656X, e-mail: okaterine@yandex.ru Информация о статье Поступила в редакцию 29.05.2019 Ключевые слова: бурые водоросли, фукоксантин, хлорофилл а, длительное хранение, заморозка, термообработка Для цитирования Реферат Фукусовые водоросли Баренцева моря являются перспективным источником биологически активных веществ (БАВ), включая пигменты каротиноиды и хлорофиллы. Основная цель переработки этих видов бурых водорослей - получение полисахаридов, в связи с чем пигменты могут теряться на этапах очистки целевых компонентов. Замораживание как вид консервации водорослей становится все более распространенным, при этом биохимические процессы при хранении данного вида сырья остаются малоизученными. Проведенное исследование впервые показывает воздействие длительного хранения (6 мес) в морозильной камере мороженых талломов таких видов бурых водорослей, как Fucus vesiculosus , Fucus distichus и Ascophyllum nodosum , на содержание в них фукоксантина и хлорофилла а. Анализ содержания пигментов выполняли методом ВЭЖХ, спектроскопию проводили в видимой и УФ области спектра. В ходе работы выявлено, что в течение срока хранения талломов водорослей деградации пигментов не произошло, кроме того в некоторых случаях их экстрактивность увеличилась в 1,5-2 раза. На примере этанольного экстракта из мороженых талломов аскофиллума изучена стабильность пигментов при хранении в холодильной камере в течение 2-х, 3-х, 4-х, 10-х и 30-х суток хранения. Установлено, что содержание фукоксантина и хлорофилла а практически не изменилось на протяжении исследуемого периода. Также показано, что концентрирование экстракта аскофиллума под вакуумом при температуре 50 °С не сказывается на количественном содержании фукоксантина, однако при этом количество хлорофилла а уменьшилось в 40 раз. Результаты работы могут способствовать появлению новых способов переработки перспективных видов водорослей Баренцева моря с получением лечебно-профилактической пищевой продукции. Даурцева А. В. и др. Изучение стабильности пигментов в талломах и экстрактах фукусовых водорослей Баренцева моря. Вестник МГТУ. 2019. Т. 22, № 3. С. х-х. DOI: 10.21443/1560-9278-2019-22-3-314-321.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz