Вестник МГТУ, 2024, Т. 27, № 4.
Иванова К. Р. и др. Скорлупа кедрового ореха как сорбент в плодово-ягодном виноделии Оганесянц Л. А. Разработка нового способа производства плодово-ягодных вин специального типа : дис. ... канд. тех. наук : 005.18.08. М., 1984. 226 с. Способ производства белого яблочного вина : пат. 2783427 Рос. Федерация / Н. П. Супрун, В. В. Пулди, Г. С. Гусакова, С. Н. Евстафьев ;№ 2021124193 ; заявл. 16.08.2021 ; опубл. 14.11.2022, Бюл. № 32. Супрун Н. П. Влияние сорбента из скорлупы кедрового ореха на состав органических кислот и летучих компонентов яблочных вин // Вестник КрасГАУ. 2023. № 8 . С. 266-272. EDN: NBRMNF. Христюк В. Т., Якуба Ю. Ф., Бабенкова М. А. Усовершенствованная технологическая схема производства портвейна из перспективных красных и белых сортов винограда // Научный журнал КубГАУ. 2011. № 71. С. 161-170. EDN: OIGYEN. Чесноков Н. В., Микова Н. М., Иванов И. П., Кузнецов Б. Н. Получение углеродных сорбентов химической модификацией ископаемых углей и растительной биомассы // Журнал Сибирского федерального университета. Сер. Химия. 2014. Т. 7, № 1. С. 42-53. EDN: RZDEPP. Шайхиев И. Г., Свергузова С.В., Шайхиева К. И., Сапронова Ж. А. Использование скорлупы грецкого ореха ( U G L A N S R E G I A ) в качестве сорбционных материалов для удаления поллютантов из природных сточных вод // Химия растительного сырья. 2020. № 2. С. 5-18. DOI: https://doi.org/10.14258/jcprm. 2020025622. EDN: RZNSXY. Шелковская Н. К., Пучкин И. А Особенности яблочного и грушевого сырья алтайской селекции для производства столовых вин // Достижения науки и техники АПК. 2013. № 7. С. 22-24. EDN: QUUVXT. Cheng Y., Watrelot A. A. Effects of Saignee and bentonite treatment on phenolic compounds of Marquette red wines // Molecules. 2022. Vol. 27, Iss. 11. Article number: 3482. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules27113482. Horvat I., Radeka S., Plavša T., Lukic I. Bentonite fining during fermentation reduces the dosage required and exhibits significant side-effects on phenols, free and bound aromas, and sensory quality of white wine // Food Chemistry. 2019. Vol. 285. P. 305-315. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.172. Maslov Bandic L., Puhelek I., Jeromel A., Jagatic Korenika A.-M. [et al.]. The effect of bentonite agents on the aroma composition of Sauvignon Blanc wines // Agriculturae Conspectus Scientificus. 2022. Vol. 87, Iss. 1. P. 51-60. Rakonczas N., Kallai Z., Kovacs B., Antal G. [et al.]. Comparison and intercorrelation of various bentonite products for oenological properties, elemental compositions, volatile compounds and organoleptic attributes of white wine // Foods. 2023. Vol. 12, Iss. 2. Article number: 355. DOI: https://doi.org/10.3390/foods12020355. References Ageeva, N. M., Markovskij, M. G. 2006. Comparative analysis of ways of acidity reduction in grape wines. W i n e m a k i n g a n d V i t i c u l t u r e , 3, pp. 16-17. EDN: PDVNJX. (In Russ.) Ageeva, N. M., Markovskij, M. G., Antonenko, M. V. 2020. Termoxid-3A for stabilization of wines to crystal turbid. F r u i t G r o w i n g a n d V i t i c u l t u r e o f S o u t h R u s s i a , 63(3), pp. 206-216. DOI : https://doi.org/10.30679/ 2219-5335-2020-3-63-206-216. EDN: KRGRPP. (In Russ.) Adeeva, L. N., Odintzova, M. V. 2009. Sorbent for waste water purification from shell of cedar nuts. C h e m C h e m T e c h , 52(7), pp. 86-89. EDN: KEZRWB. (In Russ.) Adeeva, L. N., Odintsova, M. V., Sinitsin, D. A. 2007. A sorbent from a shell of cedar nuts for oil waste water treatment. O m s k S c i e n t i f i c B u l l e t i n , 1(52), pp. 26-28. (In Russ.) Antonenko, O. P., Antonenko, M. V., Reznichenko, K. V., Abakumova, A. A. et al. 2020. Research of the effectiveness of the use of sorbents of various nature for the removal antibiotics. S c i e n t i f i c W o r k s o f N o r t h C a u c a s i a n F e d e r a l S c i e n t i f i c C e n t e r o f H o r t i c u l t u r e , V i t i c u l t u r e , W i n e m a k i n g , 29, pp. 247-250. DOI: https://doi.org/10.30679/2587-9847-2020-29-247-250. EDN: CNDQMT. (In Russ.) Burlaka, S. D., Muzychenko, G. F., Alekseeva, A. A. 2018. Analysis of the effect of wine acidity on its quality and stability. S c i e n t i f i c W o r k s o f t h e K u b a n S t a t e T e c h n o l o g i c a l U n i v e r s i t y , 4, pp. 221-226. EDN: OVICQN. (In Russ.) Bur'yan, N. I. 2003. Practical microbiology of winemaking. Simferopol. (In Russ.) Wagner, V. A., Kazhibekova, A. E., Kamaeva, S. I. 2019. Improving the quality of white grape wine materials during activated carbon treatment. Proceedings of the XХ Intern. conf. M o d e r n p r o b l e m s o f t e c h n o l o g y a n d t e c h n o l o g y o f f o o d p r o d u c t i o n , Barnaul, 14-15 March, 2019. Barnaul, pp. 92-95. EDN: YQLHZQ. (In Russ.) Vecher, A. S., Yurchenko, L. A. 1976. Ciders and sparkling apple wines. Moscow. (In Russ.) Vinogradov, V. A., Zagorouiko, V. A., Makarov, A. S., Yermolin, D. V. 2011. The effect of treating wine materials with activated charcoal on their quality characteristics. M a g a r a c h . V i t i c u l t u r e a n d V i n e m a k i n g , 4, pp. 23-24. EDN: TVYLPT. (In Russ.) Vinogradov, V. A., Krechetov, I. V., Zagorouiko, V. A., Sadlaiev, O. O. et al. 2010а. A study of activated carbon from grape seeds. V i t i c u l t u r e a n d V i n e m a k i n g , 40, pp. 102-105. EDN: VDHAGR. (In Russ.) Vinogradov, V. A., Krechetov, I. V., Zagorouiko, V. A., Sadlaiev, O. O. et al. 2010 б. The effect of treating wine materials with activated charcoal from the grape seeds on the metal cation composition. M a g a r a c h . V i t i c u l t u r e a n d V i n e m a k i n g , 1, pp. 31-32. EDN: TVYSDJ. (In Russ.) 628
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz