Вестник МГТУ, 2024, Т. 27, № 3.

Вестник МГТУ. 2024. Т. 27, № 3. С. 316-327. DOI: https://doi.org/10.21443/1560-9278-2024-27-3-316-327 медицина: наука и практика. 2020. Т. 10, № 3. С. 18-26. DOI: https://doi.org/10.47529/2223-2524.2020.3.18. EDN: PZUYJD. Кулькова В. С. Химия белков. Значение в организме человека и животных // Молодой исследователь: возможности и перспективы : сб. науч. ст. по материалам междунар. науч.-практ. конф., Ставрополь, 18-20 мая 2022 г. Ставрополь, 2022. С. 192-195. EDN: FSCQVJ. Мезенова О. Я., Волков В. В., Мерзель Т., Гримм Т. [и др.]. Сравнительная оценка способов гидролиза коллагенсодержащего рыбного сырья при получении пептидов и исследование их аминокислотной сбалансированности // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. 2018. Т. 8, № 4(27). С. 83-94. DOI: https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-4-83-94. Надточий Л. А., Орлова О. Ю. Инновации в биотехнологии. Ч. 2. Пищевая комбинаторика. СПб.: Университет ИТМО, 2015. 37 с. Николаева М. А., Худяков М. С., Худякова О. Д. Состояние и перспективы развития рынка продуктов спортивного питания в России и за рубежом // Российский внешнеэкономический вестник. 2019. № 6. С. 65-78. EDN: VCEWYU. Пехов А. П. Биология: медицинская биология, генетика и паразитология. М. : ГЭОТАР-Медиа, 2012. 656 с. Стадник В. В., Арнтц Ф. Химия питания при занятиях физическими нагрузками // Физическая культура, спорт, здоровье и долголетие : сб. материалов междунар. науч. конф., Ростов-на-Дону, 6-8 сентября 2018 г. Ростов-на-Дону ; Таганрог : Изд-во Южного федерального университета, 2018. С. 76-84. EDN: OIZPTD. Токаев Э. С. Технология продуктов спортивного питания. М. : МГУПБ, 2010. 108 с. Цибизова М. Е., Мижуева С. А., Костюрина К. В. Критерии оптимизации биотехнологических процессов получения гидролизатов из гидробионтов // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2009. № 4(310). С. 74-77. EDN: KZMQYH. Чернуха И. М., Горбунова Н. А. Лечебно-профилактические свойства низкомолекулярных пептидов животного происхождения // Все о мясе. 2013. № 1. С. 36-38. EDN: PWCBEZ. Abuine R., Rathnayake A. U., Byun H.-G. Biological activity of peptides purified from fish skin hydrolysates // Fisheries and Aquatic Sciences. 2019. Vol. 22. Article number: 10. DOI: https://doi.org/10.1186/s41240-019- 0125-4. Aleman A., Gimenez B., Perez-Santin E., Gomez-Guillen M. C. [et al.]. Contribution of Leu and Hyp residues to antioxidant and ACE-inhibitory activities of peptide sequences isolated from squid gelatin hydrolysate // Food Chemistry. 2011. Vol. 125, Iss. 2. P. 334-341. DOI : https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.08.058. Bao Z., Sun Y., Rai K., Peng X. [et al.]. The promising indicators of the thermal and mechanical properties of collagen from bass and tilapia: Synergistic effects of hydroxyproline and cysteine // Biomaterials Science. 2018. Vol. 6, Iss. 11. P. 3042-3052. DOI: https://doi.org/10.1039/C8BM00675J. Duan R., Zhang J., Du X., Yao X. [et al.]. Properties of collagen from skin, scale and bone of carp (Cyprinus carpio) // Food Chemistry. 2009. Vol. 112, Iss. 3. P. 702-706. DOI : https://doi.org/ 10.1016/ j.foodchem.2008.06.020. Huang W.-Y., Davidge S. T., Wu J. Bioactive natural constituents from food sources - potential use in hypertension prevention and treatment // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2013. Vol. 53, Iss. 6. P. 615-630. DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2010.550071. Jager R., Kerksick C. M., Campbell B. I., Cribb P. J. [et al.]. International society of sports nutrition position stand: Protein and exercise // Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2017. Vol. 14 , Iss. 1. DOI: https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8. Karami Z., Akbari-Adergani B. Bioactive food derived peptides: A review on correlation between structure of bioactive peptides and their functional properties // Journal of Food Science and Technology. 2019. Vol. 56. P. 535-547. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-018-3549-4. Kim D.-H., Kim S.-H., Jeong W.-S., Lee H.-Y. Effect of BCAA intake during endurance exercises on fatigue substances, muscle damage substances, and energy metabolism substances // Journal of Exercise Nutrition & Biochemistry. 2013. Vol. 17, Iss. 4. P. 169-180. DOI: https://doi.org/10.5717/jenb.2013.17.4.1690. Zobkova Z., Fursova T., Zenina D. The determination of the base matrix optimal composition with use of test organisms Tetrahymena pyriformis // News of the national academy of sciences of the Republic of Kazakhstan. Series of geology and technical sciences. 2020. Vol. 3. P. 142. References Avilova, I. A., Kotova, O. V. 2015. Scientific basis of nutrition technologies for athletes. Coll. of scientific articles of the All-Russian full-time and part-time scient. and pract. conf. Physical culture, sports and health in modern society, Voronezh, 30 October, 2014. Voronezh, pp. 314-317. EDN: TYATCP. (In Russ.) Antipova, L. V., Storublevcev, S. A. 2016. Comparative properties of collagen proteins of fish and animal origin. Proceedings o f Voronezh State University. Series: Chemistry. Biology. Pharmacy, 4, pp. 37-41. EDN: XGRGWZ. (In Russ.) 325

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz