Вестник МГТУ, 2024, Т. 27, № 3.

Живлянцева Ю. В. и др. Использование белкового гидролизата из вторичного рыбного сырья. УДК 664.959.5:597.555.51 The use of protein hydrolysate from fish waste as part of microbiological culture media Iuliia V. Zhivlyantseva*, Lyudmila K. Kuranova, Vladimir A. Grokhovsky ^National Centerfo r the Safety o fAquatic Products andAquaculture, Murmansk, Russia; e-mail : youliapetrakova@mail.ru, O RCID: https://orcid.org/0000-0002-4957-297X Abstract The need to involve in the processing of significant amount of secondary protein-containing raw materials formed during fish cutting, on the one hand, and on the other hand, the shortage of a source of the protein component of microbiological nutrient media determines the relevance of the work. The goal was to study the possibility of using fish protein hydrolyzate obtained by enzymatic hydrolysis from secondary fish raw materials in microbiological nutrient media. Microbiological and physicochemical methods were used to conduct research. When optimizing the developed algorithm for the fermentation process, a mathematical model of the experiment was used with a minimum number of experiments. An algorithm has been developed for obtaining fish protein hydrolyzate from meat and bone waste from cutting pelagic fish (cod). The hydrolysis parameters were optimized: the concentration of the enzyme preparation is 1.33 % of the total mass of waste, the duration of the fermentation process - 3 hours. The characteristics of the resulting fish hydrolyzate are determined: the mass fraction of total nitrogen - 13 %, amine - 3.6 %, water - 4.6 %, sodium chloride - 2.7 %, fat - 0.3 %. An experimental fish hydrolyzate has been studied as a source of protein nitrogen in accordance with the formulation of a microbiological medium used for counting when growing colonies of microorganisms. The effectiveness of the prepared nutrient media was assessed by comparing the performance coefficients of the experimental and control nutrient media, as well as by identifying test microorganisms grown on the experimental medium. It was established that the growth pattern of test cultures both on the studied nutrient medium and on the control medium was almost the same. Test microorganisms retained their biochemical, morphological and cultural characteristics. The research results showed the possibility of using fish protein hydrolyzate obtained by enzymatic hydrolysis from secondary fish raw materials in microbiological nutrient media. For citation Zhivliantceva, I. V. et al. 2024. The use of protein hydrolysate from fish waste as part of microbiological culture media. Vestnik of MSTU, 27(3), pp. 294-301. (In Engl.) DOI: https://doi.org/10.21443/1560-9278-2024-27-3-294-301. Использование белкового гидролизата из вторичного рыбного сырья в составе микробиологических питательных сред Ю. В. Живлянцева*, Л. К. Куранова, В. А. Гроховский *Национальный центр безопасности продукции водного промысла и аквакультуры, г. Мурманск, Россия; e-mail : youliapetrakova@mail.ru, O RCID: https://orcid.org/0000-0002-4957-297X Article info Received 21.03.2024; accepted 08.05.2024 Keywords: fish protein hydrolysate, fish wastes, • recycle fish materials, culture medium, • coefficient of productivity of culture medium, identifying test microorganisms Информация о статье Поступила в редакцию 21.03.2024; принята к публикации 08.05.2024 Ключевые слова: рыбный белковый гидролизат, вторичное рыбное сырье, питательные среды, коэффициент производительности питательной среды, идентификация тест- микроорганизмов Для цитирования Реферат Необходимость вовлечения в переработку значительного количествавторичного белоксодержащего сырья, образующегося при разделке рыбы, с одной стороны, и с другой - дефицит источника белковой составляющей микробиологических питательных сред определяет актуальность работы. Целью являлось исследование возможности использования в составе микробиологических питательных сред рыбного белкового гидролизата, полученного методом ферментативного гидролиза из вторичного рыбного сырья. Для проведения исследований применялись микробиологические и физико-химические методы. При оптимизации разработанного алгоритма процесса ферментации использовали математическую модель эксперимента при минимальном числе опытов. Разработан алгоритм получения рыбного белкового гидролизата из мясокостных отходов от разделки пелагических рыб (трески). Оптимизированы параметры гидролиза: концентрация ферментного препарата - 1,33 % к суммарной массе отходов, продолжительность процесса ферментации - 3 ч. Определены характеристики полученного рыбного гидролизата: массовая доля общего азота составила 13 %, аминного - 3,6 %, воды - 4,6 %, хлористого натрия - 2,7 %, жира - 0,3 %. Опытный рыбный гидролизат исследован в качестве источника белкового азота в соответствии с рецептурой микробиологической среды, используемой для подсчета при выращивании колоний микроорганизмов. Эффективность приготовленных питательных сред оценивали путем сравнения коэффициентов производительности опытной и контрольной питательной среды, а также методом идентификации выросших на экспериментальной среде тест-микроорганизмов. Установлено, что характер роста тест- культур как на исследуемой питательной среде, так и на контрольной практически одинаковый. Тест-микроорганизмысохранили свои биохимические, морфологические и культуральные признаки. Результаты исследований показали возможность использования в составе микробиологических питательных сред рыбного белкового гидролизата, полученного методом ферментативного гидролиза из вторичного рыбного сырья. ЖивлянцеваЮ. В. и др. Использование белкового гидролизата из вторичного рыбного сырья в составе микробиологических питательных сред. ВестникМГТУ. 2024. Т. 27, № 3. С. 294-301. DOI: https://doi.org/10.21443/1560-9278-2024-27-3-294-301. 294

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz