Вестник МГТУ, 2024, Т. 27, № 3.

Вебер А. Л. и др. Изменения биологической и пищевой ценности зерна гороха и фасоли. Толкачева А. А., Черенков Д. А., Корнеева О. С., Пономарев П. Г. Ферменты промышленного назначения - обзор рынка ферментных препаратов и перспективы его развития // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2017. Т. 79, № 4(74). С. 197-203. DOI: https://doi.org/10.20914/ 2310-1202-2017-4-197-203. EDN: YRTTZE. Устройство для выращивания растений : пат. на полезную модель 160896 Рос. Федерация / Алгазин Д. Н., Воробьев Д. А., Забудский А. И., Забудская Е. А. ; № 2015150588/13 ; заявл. 25.11.2015 ; опубл. 10.04.16, Бюл. № 10. Фролов В. Ю., Класнер Г. Г., Тарасов В. С., Баранов В. П. Анализ способов обработки зернобобовых культур с последующим получением кормов на их основе // Научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2020. № 157(03). С. 218-230. DOI : https://doi.org/10.21515/ 1 990-4665-157-016. Цапалова И. Е., Сотников О. М. Повышение биологической ценности хлеба путем биоактивации зерна пшеницы. Влияние проращивания на химический состав и качество клейковины // Хлебопечение России. 1999. № 6. С. 26-27. Шаскольский В. В., Шаскольская Н. Д. Антиоксидантная активность прорастающих семян // Хлебопродукты. 2007. № 8. С. 58-59. EDN: IAIVSJ. Buriro M., Oad F. C., Keerio M. I., Tunio S. [et al.]. Wheat seed germination under the influence of temperature regimes // Sarhad Journal of Agriculture. 2010. Vol. 27, Iss. 4. P. 539-543. Kariluoto S., Liukkonen K.-H., Myllymaki O., Vahteristo L. [et al.]. Effect of germination and thermal treatments on folates in rye // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2006. Vol. 54, Iss. 25. P. 9522­ 9528. DOI: https://doi.org/10.1021/jf061734j. Kim Y.-S., Kim J.-G., Lee Y.-S., Kang I.-J. Comparison of the chemical components of buckwheat seed and sprout // Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition. 2005. Vol. 34, N 1. P. 81-86. DOI: https://doi.org/10.3746/jkfn.2005.34.L081. Leonova S., Veber A., Kalugina О., Badamshina Е. [et al.]. Conditions for making plant dispersions based on nature-like technologies // Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2023. Vol. 51, Iss. 2. Article number: 13088. DOI: https://doi.org/10.15835/nbha51213088. Romulo A., Sadek N. F. Antioxidant and nutritional analysis of organic black rice (Oryza sativa L.) milk // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2022. Vol. 998. Article number: 012055. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/998/1/012055. Samtiya M., Aluko R. E., Dhewa T. Plant food anti-nutritional factors and their reduction strategies: An overview // Food Production, Processing and Nutrition. 2020. Vol. 2. Article number: 6. DOI: https://doi.org/ 10.1186/s43014-020-0020-5. References Antipova, L. V., Grebenshchikov, A. V., Mishchenko, A. A., Osipova, N. A. et al. 2017. Sprouted lentil seeds are a source of nutrients and means for restoring the performance of athletes. Technologies o f the Food and Processing Industry o f the Agro-industrial Complex-healthy Food Products, 4(18), pp. 69-79. EDN: ZWNPQN. (In Russ.) Antipova, L. V., Kurchaeva, E. E., Perelygin, V. M. 2001. Study of the process of soaking lentil seeds to obtain aqueous dispersions from them. Izvestiya VUZOV. Food Technology, 5-6(264-265), pp. 54-55. EDN: QCPHRR. (In Russ.) Bychkov, A. L., Lomovskii, O. I. 2017. Modern achievements in mechanoenzymatic processing of plant raw materials. Chemistry o f Plant Raw Material, 2, pp. 35-47. DOI: https://doi.org/10.14258/jcprm.2017021546. EDN: ZFAHWP. (In Russ.) Veber, A. L., Leonova, S. A. 2023. Changes in the fatty acid composition and lipid profile of pea and bean grains during germination. Storage and Processing o f Farm Products, 2, pp. 72-89. DOI: https://doi.org/ 10.36107/spfp.2023.436. EDN: RBMRSF. (In Russ.) Veber, A. L., Kazydub, N. G., Leonova, S. A., Zhiarno, M. 2017. Obtaining a biologically active component from sprouted beans for the purpose of its subsequent use. Khleboproduct y, 6, p p. 35-38. EDN: YTAMUJ. (In Russ.) Veber, A. L., Leonova, S. A., Kondrat'eva, O. V. 2022. Consumer properties and potential demand for "Dairy Alternatives" products from domestic varieties of peas and beans. Food Processing: Techniques and Technology , 52(1), pp. 108-123. DOI: https://doi.org/10.21603/2074-9414-2022-1-108-122. EDN: KGQULO. (In Russ.) Vitol, I. S., Meleshkina, E. P. 2018. Proteolytic enzyme preparations in the biotransformation of processed products of grains and legumes. Aktualnaya Biotekhnologiya, 3(26), pp. 306-310. EDN: HEIBOP. (In Russ.) Voziyan, V. I., Taran, M. G., Yakobutsa, M. D., Avadeniy, L. P. 2013. Nutritional value of varieties of soybeans, peas, beans and the content of antinutrients in them. Leguminous and Cereal Crops, 1(5), pp. 26-29. EDN: QCSQJN. (In Russ.) 290

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz