Вестник МГТУ, 2024, Т. 27, № 3.
Похольченко В. А. и др. Научно-практические основы процессов обезвоживания. Похольченко В. А., Ершов А. М., Ершов М. А. Особенности обобщения подобных явлений в процессах тепловой обработки рыбы // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2015. № 2(64). С. 44-50. EDN: UAOLNL. Shi Q.-L., Xue C.-H., Zhao Y., Li Z.-J. [et al.]. Optimization of processing parameters of horse mackerel (Trachurus japonicus ) dried in a heat pump dehumidifier using response surface methodology. Journal of Food Engineering. 2008. Vol. 87, Iss. 1. P. 74-81. DOI: https://doi.org/10.1016/jjfoodeng.2007.11.010. Uribe E., Miranda M., Vega-Galvez A., Quispe I. [et al.]. Mass transfer modelling during osmotic dehydration of jumbo squid (Dosidicus gigas): Influence of temperature on diffusion coefficients and kinetic parameters. Food and Bioprocess Technology. 2011. Vol. 4. P. 320-326. DOI: https://doi.org/10.1007/s11947-010-0336-2. Valencia-Perez A. Z., Garria-Morales M. H., Cardenas-Lopez J. L. [et al.]. Effect of thermal process on connective tissue from jumbo squid (Dosidicus gigas ) mantle. Food Chemistry. 2008. Vol. 107, Iss. 4. P. 1371-1378. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.09.060. Vega-Galvez A., Andres A., Gonzalez E., Notte-Cuello E. [et al.]. Mathematical modelling on the drying process of yellow squat lobster (Cervimunida jhoni ) fishery waste for animal feed. Animal Feed Science and Technology. 2009. Vol. 151, Iss. 3-4. P. 268-279. DOI : https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2009.01.003. Вороненко Б. А., Гусев Б. К., Пеленко В. В., Стариков В. В. Аналитическое решение задачи совместного тепло- и массопереноса в процессе горячей сушки мясных и рыбных продуктов // Вестник КРАСГАУ. 2009. № 9(36). С. 171-176. EDN: JVULES. Wang Y., Zhang M., Mujumdar A. S., Chen H. Drying and quality characteristics of shredded squid in an infrared-assisted convective dryer. Drying Technology. 2014. Vol. 32, Iss. 15. P. 1828-1839. DOI: https://doi.org/10.1080/07373937.2014.952379. Zhao C.-C., Jiang G.-H., Eun J.-B. Optimization of drying process for squid-laver snack by a combined method of fuzzy synthetic and response surface methodology. Journal of Food Quality. 2017. Article number: 9761356. DOI: https://doi.org/10.1155/2017/9761356. Information about the authors Vyacheslav A. Pokholchenko - 13 Sportivnaya Str., Murmansk, Russia, 183010; Murmansk Arctic University, Cand. Sci. (Engineering); e-mail : pokholchenkova@mstu.edu.ru, O RCID : https://orcid.org/0000-0001-5847-5947 Похольченко Вячеслав Александрович - ул. Спортивная 13, г. Мурманск, Россия, 183010; Мурманский арктический университет, канд. техн. наук; e-mail : pokholchenkova@mstu.edu.ru, O RCID : https://orcid.org/0000-0001-5847-5947 Alexander M. Ershov - Murmansk, Russia, 183010; Dr Sci. (Engineering), Professor, "Iceberg Nord" LLC; e-mail: 3372025@gmail.com, ORCID : https://orcid.org/0000-0002-5154-7845 Ершов Александр Михайлович - г. Мурманск, Россия, 183010; д-р техн. наук, профессор, ООО "Айсберг Норд"; e-mail: 3372025@gmail.com, ORCID : https://orcid.org/0000-0002-5154-7845 Yana A. Glukhikh - 13 Sportivnaya Str., Murmansk, Russia, 183010; Murmansk Arctic University, Cand. Sci. (Philology), Associate Professor; e-mail: glukhikhyaa@mstu.edu.ru, ORCID : https://orcid.org/0000-0001-5511-891X Глухих Яна Александровна - ул. Спортивная 13, г. Мурманск, Россия, 183010; Мурманский арктический университет, канд. филол. наук, доцент; e-mail: glukhikhyaa@mstu.edu.ru, ORCID : https://orcid.org/0000-0001-5511-891X Ludmila A. Mishanina - 13 Sportivnaya Str., Murmansk, Russia, 183010; Murmansk Arctic University, Cand. Sci. (Biology); e-mail: mishanina.la@mauniver.ru, ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7672-6439 Мишанина Людмила Александровна - ул. Спортивная 13, г. Мурманск, Россия, 183010; Мурманский арктический университет, канд. биол. наук; e-mail: mishanina.la@mauniver.ru, ORCID : https://orcid.org/0000-0001-7672-6439 470
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz