Вестник МГТУ, 2024, Т. 27, № 3.

Вестник МГТУ. 2024. Т. 27, № 3. С. 458-470. DOI: https://doi.org/10.21443/1560-9278-2024-27-3-458-470 Wang, Y., Zhang, M., Mujumdar, A. S., Chen, H. 2014. Drying and quality characteristics of shredded squid in an infrared-assisted convective dryer. Drying Technology, 32(15), pp. 1828-1839. DOI: https://doi.org/ 10.1080/07373937.2014.952379. Zhao, C.-C., Jiang, G.-H., Eun, J.-B. 2017. Optimization of drying process for squid-laver snack by a combined method of fuzzy synthetic and response surface methodology. Journal of Food Quality . Article number: 9761356. DOI: https://doi.org/10.1155/2017/9761356. Библиографический список Bellagha S., Amami E., Farhat A., Kechaou N. Drying kinetics and characteristic drying curve of lightly salted sardine (Sardinella aurita). Drying Technology. 2002. Vol. 20, Iss. 7. P. 1527-1538. DOI : https://doi.org/ 10.1081/DRT-120005866. Благонравова М. В., Самохин А. В. Обоснование технологических параметров сушки покровных тканей кальмара с использованием инфракрасного излучения // Вестник Камчатского государственного технического университета. 2021. № 57. С. 30-43. DOI: https://doi.org/10.17217/2079-0333-2021-57-30-43. EDN: EGDMOU. Chavan B. R., Yakupitiyage A., Kumar S. Mathematical modeling of drying characteristics of Indian mackerel (Rastrilliger kangurta ) in solar-biomass hybrid cabinet dryer. Drying Technology. 2008. Vol. 26, Iss. 12. P. 1552-1562. DOI: https://doi.org/10.1080/07373930802466872. Chen H., Zhang M., Fang Z., Wang Y. Effects of different drying methods on the quality of squid cubes. Drying Technology. 2013. Vol. 31, Iss. 16. P. 1911-1918. DOI: https://doi.org/10.1080/07373937.2013.783592. Deng Y., Luo Y., Wang Y., Yue J. [et al.]. Drying-induced protein and microstructure damages of squid fillets affected moisture distribution and rehydration ability during rehydration. Journal of Food Engineering. 2014. Vol. 123. P. 23-31. DOI : https://doi.org/10.1016/jjfoodeng.2013.09.006. Ершов А. М. Развитие и совершенствование процессов холодного копчения на основе интенсификации массопереноса влаги и коптильных компонентов: дис. ... д-ра техн. наук. Мурманск :МГАРФ, 1992. 250 с. Fu X.-Y., Xue C.-H., Miao B.-C., Li Z.-J. [et al.]. Effect of processing steps on the physico-chemical properties of dried-seasoned squid. Food Chemistry. 2007. Vol. 103, Iss. 2. P. 287-294. DOI : https://doi.org/10.1016/ j.foodchem.2006.07.047. Гинзбург А. С., Савина И. М. Массовлагообменные характеристики пищевых продуктов. М. : Легкая и пищевая промышленность, 1982. 280 с. Глазунов Ю. Т., Ершов А. М., Ершов М. А., Похольченко В. А. Процессы сушки, копчения, вяления рыбы и их аппаратурное оформление. Калининград : Изд-во Калининград. гос. техн. ун-та, 2013. 220 с. Kucherenko N. A., Boitsova T. N. Technology development of dried molded products from squid. Izvestiya TINRO. 2010. Vol. 162. P. 407-416. EDN: NDOQYT. Lekrati M., Vezaz Z. H. Study of salted octopus drying kinetics and hygroscopy from artisanal fishing in Agadir region. Biosciences Biotechnology Research Asia. 2021. Vol. 18, Iss. 3. P. 619-627. DOI: https://doi.org/ 10.13005/bbra/2946. Лыков А. В. Теория сушки. М. : Энергия, 1968. 472 с. Mouritsen O. G., Styrbsk K. Cephalopod gastronomy - a promise for the future. Frontiers in Communication. 2018. Vol. 3. DOI: https://doi.org/10.3389/fcomm.2018.00038. Mwithiga G., Olwal J. O. The drying kinetics of kale (Brassica oleracea) in a convective hot air dryer. Journal of Food Engineering. 2005. Vol. 71, Iss. 4. P. 373-378. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.10.041. Namsanguan Y., Tia W., Devahastin S., Soponronnarit S. Drying kinetics and quality of shrimp undergoing different two-stage drying processes. Drying Technology. 2004. Vol. 22, Iss. 4. P. 759-778. DOI: https://doi.org/10.1081/DRT-120034261. Ortiz J., Lemus-Mondaca R., Vega-Galvez A., Ah-Hen K. [et al.]. Influence of air-drying temperature on drying kinetics, colour, firmness and biochemical characteristics of Atlantic salmon (Salmo salar L.) fillets. Food Chemistry. 2013. Vol. 139, Iss. 1-4. P. 162-169. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.01.037. Ozuna C., Carcel J. A., Walde P. M., Garcia-Perez J. V. Low-temperature drying of salted cod (Gadus morhua) assisted by high power ultrasound: Kinetics and physical properties. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2014. Vol. 23. P. 146-155. DOI : https://doi.org/10.1016/j.ifset.2014.03.008. Погонец В. И. Модернизация установки для сушки кальмара во взвешенно -закрученных потоках // Научные труды Дальрыбвтуза. 2016. Т. 37. С. 110-117. EDN: WJGRRD. Похольченко В. А., Мишанина Л. А., Ильин А. Ю., Глухих Я. А. Эффективная тепловая обработка в технологии горячего копчения рыбных продуктов. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, Volume 1052, International Conference on Production and Processing of Agricultural Raw Materials. 2022. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/1052/1/012083. Похольченко В. А., Смирнова А. П., Глухих Я. А. Конвективная сушка в технологии рыбных чипсов. KnE Life Sciences : International Applied Research Conference "Biological Resources Development and Environmental Management", P. 752-762. 2020. DOI: https://doi.org/10.18502/kls.v5i1.6163. 469

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz