Вестник МГТУ, 2024, Т. 27, № 3.
Щетинский В. В. и др. Разработка технологического решения, направленного. Коннова Л. А., Львова Ю. В. Природные и антропогенные факторы среды обитания и здоровье населения в арктической зоне Российской Федерации // Вестник Санкт-Петербургского университета государственной противопожарной службы МЧС России. 2019. № 4. С. 117-124. EDN: WLWXBT. Липатова Л. Н., Градусова В. Н., Строкан Е. В. Статистическая оценка достижения стратегической цели по продолжительности жизни населения Арктических регионов России // Север и рынок: формирование экономического порядка. 2023. Т. 26, № 3(81). С. 92-106. DOI: https://doi.org/10.37614/2220- 802x.3.2023.81.006. EDN: FGLDNL. Состояние сырьевых биологических ресурсов Баренцева, Белого и Карского морей и Северной Атлантики в 2023 г. / отв. ред. К. М. Соколов. Мурманск : ПИНРО им. Н. М. Книповича, 2023. С. 129. Способ получения кулинарной продукции из ската колючего : пат. 2495599 Рос. Федерация / Ю. В. Шокина, Н. Е. Обухова, В. В. Щетинский ; № 2012123490/13 ; заявл. 06.06.2012 ; опубл. 20.10.2013, Бюл. № 29. Сюрин С. А., Ковшов А. А. Условия труда и риск профессиональной патологии на предприятиях Арктической зоны Российской Федерации // Экология человека. 2019. № 10. С. 15-23. DOI: https://doi.org/10.33396/ 1728-0869-2019-10-15-23. EDN: PRWHRZ. Черепанова В. Н., Шилова Н. Н. Здоровый образ жизни в представлениях молодежи // Вестник Челябинского государственного университета. 2015. № 9(364). С. 197-200. EDN: TXIQVR. Grekov A. A., Pavlenko A. A. A comparison of longline and trawl fishing practices and suggestions for encouraging the sustainable management of fisheries in the Barents Sea. Moscow-Murmansk, World Wide Fund For Nature (WWF), 2011. 50 p. (Technical report. Vol. 4.) Krichen F., Bougatef H., Sayari N., Capitani F. [et al.]. Isolation, purification and structural characteristics of chondroitin sulfate from smooth hound cartilage: In vitro anticoagulant and antiproliferative properties // Carbohydrate Polymers. 2018. Vol. 197. P. 451-459. DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.06.040. Krichen F., Volpi N., Sila A., Maccari F. [et al.]. Purification, structural characterization and antiproliferative properties of chondroitin sulfate/dermatan sulfate from Tunisian fish skins // International Journal of Biological Macromolecules. 2017. Vol. 95. P. 32-39. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2016.10.108. Lyon P., Alho E.-R., Hillman M., Colquhoun A. Healthier futures: Primary care nurses’ food knowledge and patient advice // International Journal of Consumer Studies. 2007. Vol. 31, Iss. 4. P. 397-403. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1470-6431.2007.00585.x. Miraglia N., Bianchi D., Trentin A., Volpi N. [et al.]. Safety assessment of non-animal chondroitin sulfate sodium: Subchronic study in rats, genotoxicity tests and human bioavailability // Food and Chemical Toxicology. 2016. Vol. 93. P. 89-101. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2016.04.013. Novoa-Carballal R., Perez-Martm R., Blanco M., Sotelo C. G. [et al.]. By-products of Scyliorhinus canicula, Prionace glauca and Raja clavata : A valuable source of predominantly 6S sulfated chondroitin sulfate // Carbohydrate Polymers. 2017. Vol. 157. P. 31-37. DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.09.050. Panagos C. G., Thomson D., Moss C., Bavington C. D. [et al.]. Characterisation of hyaluronic acid and chondroitin/dermatan sulfate from the lumpsucker fish, C. lumpus // Carbohydrate Polymers. 2014. Vol. 106. P. 25-33. DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2014.01.090. Raybulov S., Shokina Yu. Technology of minced fish canned food from thorny skate, enriched with chondroitin sulfate // KnE Life Sciences. 2020. P. 819-835. DOI: https://doi.org/10.18502/kls.v5i1.6178. (International Applied Research Conference "Biological Resources Development and Environmental Management"). Shchetinskiy V., Petrov B. Exploration of Northern commercial fishing area resources and sustainable use challenges and ways to resolve them // KnE Life Sciences. 2020. P. 763-770. DOI: https://doi.org/10.18502/ kls.v5i1.6165. (International Applied Research Conference "Biological Resources Development and Environmental Management"). Yach D., Leeder S. R., Bell J., Kistnasamy B. Global chronic diseases // Science. 2005. Vol. 307, Iss. 5708. P. 317. DOI : https://doi.org/10.1126/science.1108656. References Burova, T. E. 2017. Expanding the range of sauces for frozen ready meals. International Research Journal, 12-5(66), pp. 63-67. DOI: 10.23670/IRJ.2017.66.017. EDN: YNMOVL. (In Russ.) Konnova, L. A., Lvova, Yu. V. 2019. Natural and anthropogenic factors of the environment and health of the population in the Arctic zone of the Russian Federation. Vestnik Saint-Petersburg University of State Fire Service o fEmercom o fRussia, 4, pp. 117-124. EDN: WLWXBT. (In Russ.) Lipatova, L. N., Gradusova, V. N., Strokan, E. V. 2023. Statistical assessment of the achievement of the strategic goal for life expectancy of the population of the Arctic regions of Russia. The North and the Market: Forming the Economic Order, 26(3(81)), pp. 92-106. DOI: https://doi.org/10.37614/2220- 802x.3.2023.81.006. EDN: FGLDNL. (In Russ.) The state of raw biological resources of the Barents, White and Kara Seas and the North Atlantic in 2023. 2023. Ed. К. М. Sokolov. Murmansk. (In Russ.) Shokina, Yu. V., Obukhova, N. E., Shchetinsky, V. V. 2013. Method of obtaining culinary products from stingray, Russ. Federation, Pat. 2495599. (In Russ.) 434
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz