Вестник МГТУ, 2024, Т. 27, № 3.
Арабова З. М. и др. Определение рационального массового соотношения. Способ получения комплекса фосфолипидов : пат. 2071337 Рос. Федерация / С. А. Любченко, Н. А.-О. Исмаилов ; № 93 93040879 ; заявл. 12.08.1993 ; опубл. 10.01.1997. Способ получения фракционного лецитина : пат. 2812352 Рос. Федерация / А. Х.-Х. Нугманов, З. М. Арабова, О. И. Коннова, И. А. Бакин [и др.] ; № 2023123305 ; заявл. 07.09.2023 ; опубл. 30.01.2024, Бюл. № 4. Широнина А. Ю., Деркач С. Р., Новиков В. Ю. Коллоидно-химические свойства ферментативных белковых гидролизатов из отходов рыбопереработки // Современные эколого-биологические и химические исследования, техника и технология производств : материалы междунар. науч.-практ. конф., Мурманск, 7 апреля 2015 г. : в 2-х ч. Ч. 2. С. 271-274. EDN: VEZVDZ. Ярочкин А. П., Чупикова Е. С., Кузнецов Ю. Н., Градов Н. А. Биотехнологическая утилизация белоксодержащих отходов рыбопереработки // Известия ТИНРО. 1997. Т. 120. С. 44-48. EDN : BBPMUS. References Andreeva, E. V. 2021. Scientific substantiation of the processes of complex drying-extraction processing of eggplant peel. Ph.D. Thesis. Astrakhan. (In Russ.) Gushchina, D. A., Krasnoshtanova, A. A. 2016. Obtaining protein association from fish caviar. Uspekhi v Khimii i Khimicheskoi Tekhnologii, 30(9(178)), pp. 42-43. EDN: XEBMEZ. (In Russ.) Evseeva, S. S. 2021. Development of a method for obtaining an extract from mulberry fruits and improving the process of drying it. Ph.D. Thesis. Astrakhan. (In Russ.) Zhila, N. O., Volkov, V. V., Mezenova, O. Ya., Kiselev, E. G. et al. 2023. Fish processing waste is a promising substrate for the synthesis of target biotechnology products. Journal o f Siberian Federal University. Biology, 16(3), pp. 386-397. EDN: HORLYA. (In Russ.) Kates, M. 1975. Lipidology technique: Isolation, analysis and identification of lipids. Moscow. (In Russ.) Lapin, A. A., Zelenkov, V. N., Zolotarev, K. V., Mikhailov, A. N. et al. 2021. Total antioxidant activity of extraction products of pike muscles and caviar (Esox lucius). Butlerovskie Chteniya, 65(1), pp. 114-119. DOI: 10.37952/ROI-jbc-01/21-65-1-114. EDN: QHHJNY. (In Russ.) Makarov, A. V., Maksimenko, Yu. A., Aleksanyan, I. Yu., Dyachenko, E. P. 2019. Development of rational drying modes for the production of gelatin based on fish processing waste. Technologies o f the Food and Processing Industry o f the AGRO-Industrial Complex - Healthy Food Products, 2(28), pp. 56-63. EDN: GTGSNU. (In Russ.) Petrov, B. F. 2010. Obtaining fatty acid concentrates from fatty waste from fish processing and low-grade fish oils. Rybprom: Technologies and equipmentfor processing marine biological resources, 4, pp. 79-81. EDN: NCPYMD. (In Russ.) Petrova, I. B., Klimenko, A. I. 2012. Integrated processing of waste from fish processing products: Review. Molodoi Uchenyi, 9(44), pp. 61-63. EDN : PFVSJB. ( In Russ.) Poleshchuk, D. V., Podlenny, L. Yu., Tungusov, N. G., Goryacheva, E. D. 2024. Study of strength based on secondary raw materials from caviar production. Food Processing Industry , 4, pp. 67-70. DOI: https://doi.org/10.52653/ppi.2024.4.4.013. EDN: XJBKBD. (In Russ.) Kalasheva, N. A., Kovalev, V. S., Konevets, E. M. 1998. Possibility of quantitative determination of phosphorus in vegetable oils, Russian Federation, Pat. 2103681. (In Russ.) Lyubchenko, S. A., Ismailov, N. A. 1997. Method for obtaining phospholipid complexes, Russian Federation, Pat. 2071337. (In Russ.) Nugmanov, A. Kh. Kh., Arabova, Z. M., Konnova, O. I., Bakin, I. A. et al. Russian State Agrarian University - Moscow Agricultural Academy named after K. A. Timiryazev. 2024. Method for producing fractional lecithin, Russian Federation, Pat. 2812352. (In Russ.) Shironina, A. Yu., Derkach, S. R., Novikov, V. Yu. 2015. Colloid-chemical properties of enzymatic protein hydrolysates from fish processing waste. Proceedings of the intern. scient. and pract. conf. Modern environmental, biological and chemical research, equipment and production technologies , in 2 parts, Murmansk, 7 April, 2015. Part 2, pp. 271-274. EDN: VEZVDZ. (In Russ.) Yarochkin, A. P., Chupikova, E. S., Kuznetsov, Yu. N., Gradov, N. A. 1997. Biotechnological utilization of protein-containing fish processing waste. Izvestiya TINRO, 120, pp. 44-48. EDN : BBPMUS. ( In Russ.) Сведения об авторах Арабова Зарема Михайловна - ул. Татищева, стр. 16/1, г. Астрахань, Россия, 414056; Астраханский государственный технический университет; ул. Косыгина, 19, г. Москва, Россия, 119991; Институт геохимии и аналитической химии им. В. И. Вернадского, канд. техн. наук, науч. сотрудник; e-mail: zarema.polymer@gmail.com, ORCID : https://orcid.org/0000-0002-6787-7697 Zarema M. Arabova - 16/1 Tatishcheva Str., Astrakhan, Russia, 414056; Astrakhan State Technical University; 280
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz