Вестник МГТУ, 2021, Т. 24, №4.

Вестник МГТУ. 2021. Т. 24, № 4. С. 383-395. DOI: https://doi.org/10.21443/1560-9278-2021-24-4-383-395 Bonke, A., Sieuwerts, S., Petersen, I. L. 2020. Amino acid composition of novel plant drinks from oat, lentil and pea. Foods, 9(4). Article number 429. DOI: https://doi.org/10.3390/foods9040429. Jeske, S., Zannini, E., Arendt, E. K. 2017. Evaluation of physicochemical and glycaemic properties of commercial plant-based milk substitutes. Plant Foods fo r Human Nutrition, 72(1), pp. 26-33. DOI: https://doi.org/ 10.1007/s11130-016-0583-0. Urquizo, F. E. L., Torres, S. M. G., Tolonen, T., Jaakkola, M. et al. 2017. Development of a fermented quinoa- based beverage. Food Science & Nutrition, 5(3), pp. 602-608. DOI: https://doi.org/10.1002/fsn3.436. Veber, A. L., Leonova, S. A., Simakova, I. V., Esmurzaeva, Zh. B. 2020. The development of a beverage with a dispersion structure from pea grains of domestic selection. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Vol. 624 . International Conference on World Technological Trends in Agribusiness 4-5 July 2020, Omsk City, Western Siberia, Russian Federation. D OI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012127. Ziarno, M., Bry's, J., Parzyszek, M., Veber, A. 2020. Effect of lactic acid bacteria on the lipid profile of bean- based plant substitute of fermented milk. Microorganisms, 8(9). Article number 1348. DOI: https://doi.org/ 10.3390/microorganisms8091348. Ziarno, M., Zariba, D., Henn, E., Margas, E. et al. 2019. Properties of non-dairy gluten-free millet-based fermented beverages developed with yoghurt cultures. Journal o f Food and Nutrition Research, 58(1), pp. 21-30. Сведения об авторах Вебер Анна Леонидовна - Институтская пл., 1, г. Омск, Россия, 644008; Омский государственный аграрный университет имени П. А. Столыпина, канд. техн. наук, доцент; e-mail: anna.web@ mail.ru, ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0715-0426 Anna L. Veber - 1 Institutskaya Sq., Omsk, Russia, 644008; Omsk State Agrarian University named after P. A. Stolypin, Cand. Sci. (Engineering), Associate Professor; e-mail: anna.web @ mail.ru , ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0715-0426 Леонова Светлана Александровна - ул. 50-летия Октября 34, г. Уфа, Россия, 450054; Башкирский государственный аграрный университет, д-р техн. наук, профессор; e-mail : s.leonova@inbox.ru Svetlana A. Leonova - 34, 50-letiya Oktyabrya Str., Ufa, Russia, 450054; Bashkir State Agrarian University, Dr Sci. (Engineering), Professor; e-mail : s.leonova@inbox.ru Никифорова Тамара Алексеевна - пр. Победы, 13, г. Оренбург, Россия, 460018; Оренбургский государственный университет, д-р техн. наук, профессор; e-mail: tamara_nikiforova@bk.ru Tamara A. Nikiforova - 13 Pobedy Ave., Orenburg, Russia, 460018; Orenburg State University, Dr Sci. (Engineering), Professor; e-mail: tamara_nikiforova@bk.ru Малгожат Жиарно - ул. Новоурсиновская 166, г. Варшава, Польша 02-787; Институт пищевых наук, Варшавский университет наук о жизни, д-р техн. наук, профессор; e-mail: malgorzata.ziarno@gmail.com Malgorzat Giarno - 166 Novoursinovskaya Str., Warsaw, Poland 02-787; Institute of Food Sciences, Warsaw University of Life Sciences, Dr Sci. (Engineering), Professor; e-mail: malgorzata.ziarno@gmail.com Бадамшина Елена Викторовна - ул. Р. Зорге, 19, г. Уфа, Россия, 450059; Башкирский научно­ исследовательский институт сельского хозяйства УФИЦ РАН, канд. техн. наук, ст. науч. сотрудник; e-mail: evbadamshina@bk.ru Elena V. Badamshina - 19 R. Zorge Str., Ufa, Russia, 450059; Bashkir Research Institute of Agriculture BashSC RAS, Cand. Sci. (Engineering), Researcher; e-mail: evbadamshina@bk.ru Лисин Петр Александрович - Институтская пл., 1, г. Омск, Россия, 644008; Омский государственный аграрный университет имени П. А. Столыпина, д-р техн. наук, профессор; e-mail: pa.lisin@omgau.org Petr A. Lisin - 1 Institutskaya Sq., Omsk, Russia, 644008; Omsk State Agrarian University named after P. A. Stolypin, Dr Sci. (Engineering), Professor; e-mail : pa.lisin@omgau.org 393

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz