Вестник МГТУ, 2021, Т. 24, №4.
Новиков В. Ю. и др. Применение метода линейного дискриминантного анализа. Okubo, N., Kurata, Y. 2019. Nondestructive classification analysis o f green coffee beans by using near-infrared spectroscopy. Foods, 8(2). DOI: https://doi.org/10.3390/foods8020082. Sedjoah, R.-C. A.-A., Han, B., Yan, H. 2020. Identification of geographical origin of TPFD based on handheld NIR spectroscopy and PLSDA. NIR News, 31(5-6), pp. 25-29. DOI: https://doi.org/10.1177/0960336020944007. Spectroscopic methods in food analysis. 2017. Eds.: A. S. Franca, L. M. L. Nollet. Boca Raton, FL : CRC Press, Taylor & Francis Group, 664 p. Sun, F., Chen, Y., Wang, K.-Y., Wang, S.-M. et al. 2020. Identification of genuine and adulterated Pinellia ternata by mid-infrared (MIR) and near-infrared (NIR) spectroscopy with partial least squares - discriminant analysis (PLS-DA). Analytical Letters, 53 (6), pp. 937-959. DOI: https://doi.org/10.1080/00032719.2019.1687507. Wu, X., Wu, B., Sun, J., Li, M. et al. 2016. Discrimination of apples using near infrared spectroscopy and sorting discriminant analysis. International Journal o f Food Properties, 19(5), pp. 1016-1028. DOI: https://doi.org/ 10.1080/10942912.2014.971181. Zhang, L., Wang, S.-S., Ding, Y.-F., Pan, J.-R. et al. 2015. Discrimination of transgenic rice based on near infrared reflectance spectroscopy and partial least squares regression discriminant analysis. Rice Science, 22(5), pp. 245-249. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rsci.2015.09.004. Zhuang, X. G., Wang, L. L., Chen, Q., Wu, X. Y. et al. 2017. Identification of green tea origins by near-infrared (NIR) spectroscopy and different regression tools. Science China Technological Sciences, 60(1), pp. 84-90. DOI: https://doi.org/10.1007/s11431-016-0464-0. Сведения об авторах Новиков Виталий Юрьевич - ул. Академика Книповича, 6, г. Мурманск, Россия, 183038; Полярный филиал Всероссийского научно-исследовательского института рыбного хозяйства и океанографии ("ПИНРО" им. Н. М. Книповича), канд. хим. наук, вед. науч. сотрудник; e-mail : nowitaly@yandex.ru, O RCID : https://orcid.org/0000-0003-1733-5838 Vitaly Yu. Novikov - 6 Academician Knipovich Str., Murmansk, Russia, 183038; Polar Branch of All-Russian Research Institute of Fisheries and Oceanography ("PINRO" named after N. M. Knipovich), Cand. Sci. (Chemistry), Leading Researcher; e-mail : nowitaly@yandex.ru, O RCID : https://orcid.org/0000-0003-1733-5838 Рысакова Кира Сергеевна - ул. Академика Книповича, 6, г. Мурманск, Россия, 183038; Полярный филиал Всероссийского научно-исследовательского института рыбного хозяйства и океанографии ("ПИНРО" им. Н. М. Книповича), канд. биол. наук, науч. сотрудник; e-mail : rysakova@pinro.ru, O RCID : https://orcid.org/0000-0002-8111-0708 Kira S. Rysakova - 6 Academician Knipovich Str., Murmansk, Russia, 183038; Polar Branch of All-Russian Research Institute of Fisheries and Oceanography ("PINRO" named after N. M. Knipovich), Cand. Sci. (Biology), Researcher; e-mail : rysakova@pinro.ru, O RCID : https://orcid.org/0000-0002-8111-0708 Барышников Андрей Владимирович - ул. Академика Книповича, 6, г. Мурманск, Россия, 183038; Полярный филиал Всероссийского научно-исследовательского института рыбного хозяйства и океанографии ("ПИНРО" им. Н. М. Книповича), канд. техн. наук; e-mail : baryshnikov@pinro.ru, ORCID : https://orcid.org/0000-0003-3267-3050 Andrey V. Baryshnikov - 6 Academician Knipovich Str., Murmansk, Russia, 183038; Polar Branch of All-Russian Research Institute of Fisheries and Oceanography ("PINRO" named after N. M. Knipovich), Cand. Sci. (Engineering); e-mail : baryshnikov@pinro.ru, ORCID : https://orcid.org/0000-0003-3267-3050 460
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz