Вестник МГТУ. 2020, Т. 23, № 3.

Вестник МГТУ. 2020. Т. 23, № 3. С. 302-312. DOI: 10.21443/1560-9278-2020-23-3-302-312 Shchetinsky, V. V., Shokina, Yu. V., Obukhova, N. E. 2012. Development o f technology enriched cooking fish products with added-oriented meat o f the skate spiny. In coll. articles Scientific achievements o fyoung people in solving current problems ofproduction and processing o f raw materials, standardization andfo o d safety, pp. 226-230. (In Russ.) Shokina, Yu. V., Shchetinsky, V. V., Obukhova, N. E., Pavlova, V. V. et al. 2014. Technologies o f food products with functional properties from cartilaginous fish o f the Northern basin. Proceedings o f XIII Intern. scientific-practical conf. Innovative technologies in the fo o d industry, October 1-2, 2014. Minsk, pp. 182-185. (In Russ.) Skachkov, V. P. 1975. Food use o f meat o f oceanic cartilaginous fish. Moscow. (In Russ.) Библиографический список Антипова Л. В., Глотова И. А., Рогов И. А. Методы исследования мяса и мясных продуктов: учебник для вузов. М. : КолосС, 2004. 571 с. Фёдоровых Ю. В., Пономарёв С. В., Баканёва Ю. М. Возможности получения препарата с хондропротекторными свойствами из вязиги и хрящевой ткани осетровых рыб // Вестник Астраханского государственного технического университета. Сер. Рыбное хозяйство. 2014. № 2. С. 79-84. Grekov A. A., Pavlenko A. A. A comparison o f longline and trawl fishing practices and suggestions for encouraging the sustainable management o f fisheries in the Barents Sea. Moscow ; Murmansk, World Wide Fund For Nature (WWF), 2011. 50 p. Корчунов В. В. Разработка технологии колючего ската для пищевых целей: дис. ... канд. техн. наук : 05.18.04. Мурманск, 2004. 184 с. Krichen F., Bougatef H., Sayari N., Capitani F. [et al.]. Isolation, purification and structural characteristics of chondroitin sulfate from smooth hound cartilage: In vitro anticoagulant and antiproliferative properties // Carbohydrate Polymers. 2018. Vol. 197. P. 451-459. DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.06.040. Krichen F., Volpi N., Sila A., Maccari F. [et al.]. Purification, structural characterization and antiproliferative properties o f chondroitin sulfate/dermatan sulfate from tunisian fish skins // International Journal of Biological Macromolecules. 2017. Vol. 95. P. 32-39. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2016.10.108. Lago F. C., Vieites J. M., Espineira M. Development o f a FINS-based method for the identification o f skates species o f commercial interest // Food Control. 2012. Vol. 24, Iss. 1-2. P. 38-43. DOI: https://doi.org/ 10.1016/j.foodcont.2011.08.034. Miraglia N., Bianchi D., Trentin A., Volpi N. [et al.]. Safety assessment o f non-animal chondroitin sulfate sodium: Subchronic study in rats, genotoxicity tests and human bioavailability // Food and Chemical Toxicology. 2016. Vol. 93. P. 89-101. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2016.04.013. Panagos C. G., Thomson D., Moss C., Bavington C. D. [et al.]. Characterization o f hyaluronic acid and chondroitin/dermatan sulfate from the lumpsucker fish, C. lumpus // Carbohydrate Polymers. 2014. Vol. 106, P. 25-33. DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2014.01.090. Pauly D., Palomares Ma. L., Froese R., Sa-a P. [et al.]. Fishing down Canadian aquatic food webs // Canadian Journal o f Fisheries and Aquatic Sciences. 2001. Vol. 58, Iss. 1. P. 51-62. DOI: https://doi.org/10.1139/f00-193. Райбулов С. П., Шокина Ю. В., Дунец В. В., Остаркова П. А. Разработка рецептуры и технологии фаршевых консервов специализированного назначения из недоиспользуемого объекта промысла Северного бассейна - ската звездчатого // Вестник МГТУ. 2016. Т. 19, № 3. C. 645-656. DOI: https://doi.org/10.21443/1560- 9278-2016-3-645-656. Щетинский В. В., Шокина Ю. В., Обухова Н. Е. Разработка технологии обогащенной рыбной кулинарной продукции с добавлением мяса ската колючего // Науковi здобутки молодi у вирш енш актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизаци i безпеки продовольства : збiрник праць за шдсумками II Мiжнародноi науково-практично! конференци молодих вчених, астранпв i студенпв : в 2 ч. Киев, 19-20 апреля 2012 г. Киев, 2012. С. 198. Шокина Ю. В., Щетинский В. В., Обухова Н. Е., Павлова В. В. [и др.]. Технологии продуктов питания с функциональными свойствами из хрящевых рыб северного бассейна // Инновационные технологии в пищевой промышленности : материалы XIII Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 1-2 октября 2014 г. Минск : ИВЦ Минфина, 2014. С. 182-185. Скачков В. П. Пищевое использование мяса океанических хрящевых рыб. М. : Пищевая пром-сть, 1975. 56 с. Inform ation about the authors Yulia V. Shokina - 13 Sportivnaya Str., Murmansk, Russia, 183010; Murmansk State Technical University, Dr Sci. (Engineering), Professor; e-mail: shokinayuv@mstu.edu.ru, ORCID: https://orcid. org/0000-0002-6513-1912 311

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz