Вестник МГТУ. 2020, Т. 23, № 3.

Шокина Ю. В. и др. Изучение реологических свойств гелей на основе бульона из хрящей ската. Rheological properties o f experimental CSB broth from thorny skate wing cartilage were determined by kinematic and dynamic viscosity, emulsion stability, and emulsifying ability. In parallel, the chemical composition, the hydrogen index, and the density o f the broth were studied using an instrumental method (using the ''Lactane 1-4" device). The results o f the definitions are shown in Figs 2-6. Mass fraction o f gelatin, % Fig. 2. Results o f determining the density o f CSB from Thorny Skate cartilage with the addition o f food gelatin on the "Lactane 1-4" device (the density value is obtained by multiplying the measurement result on the device by the correlation coefficient r = 0.8312, established experimentally using a verification technique) Рис. 2. Результаты определения плотности ХСБ из хрящей ската звездчатого с добавлением пищевого желатина на приборе "Лактан 1-4" (значение плотности получено умножением результата измерения на приборе на коэффициент корреляции r = 0,8312, установленный экспериментально с использованием поверочной методики) Kinematic viscosity, mm2/s 0, 0, 0, ,0 1, 1, 1, 0 2 4 6 8 1 2 4 6 < г ,53, 3 ,52, 2 ,5 ,50, 0 Mass fraction o f gelatin, % Fig. 3. Results o f determining the kinematic viscosity o f CSB from the cartilage o f Thorny Skate with the addition o f food gelatin using a viscometer Рис. 3. Результаты определения кинематической вязкости ХСБ из хрящей ската звездчатого с добавлением пищевого желатина при помощи вискозиметра 306

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz