Вестник МГТУ. 2018, №3.

Пивненко Т. Н. и др. Ферментативная активность различных органов… 408 Deep-Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers. 2012. V. 63. Р. 82–90. DOI: https://doi.org/10.1016/ j.dsr.2012.01.007. 6. Ray A. K., Ghosh K., Ringø E. Enzyme-producing bacteria isolated from fish gut : a Review // Aquaculture Nutrition. 2012. V. 18, Iss. 5. Р. 465–492. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2095.2012.00943.x. 7. Sun L. M., Zhu B. W., Wu H. T., Yu L., Zhou D. Y. [et al.]. Purification and characterization of cathepsin B from the gut of the sea cucumber ( Stichopus japonicas ) // Food Science and Biotechnology. 2011. V. 20, Iss. 4. Р. 919–925. DOI: https://doi.org/10.1007/s10068-011-0127-1. 8. Gao F., Xu Q., Yang H. Seasonal biochemical changes in composition of body wall tissues of sea cucumber Apostichopus japonicus // Chinese Journal of Oceanology and Limnology. 2011. V. 29, Iss. 2. P. 252– 260. DOI: https://doi.org/10.1007/s00343-011-0041-7. 9. Dunstan G. A., Olley J., Ratkowsky D. A. Major environmental and biological factors influencing the fatty acid composition of seafood from Indo-Pacific to Antarctic waters // Recent research developments in lipids research. 1999. V. 3. P. 63–86. 10. Motokawa T. The viscosity change of the body-wall dermis of the sea cucumber Stichopus japonicus caused by mechanical and chemical stimulation // Comparative Biochemistry and Physiology. Part A: Physiology. 1984. V. 77, Iss. 3. P. 419–423. DOI: https://doi.org/10.1016/0300-9629(84)90206-8. 11. Kariya Y., Watabe S., Ochiai Y., Murata K., Hashimoto K. Glycosaminoglycan involved in the cation-induced change of body wall structure of sea cucumber Stichopus Japonicus // Connective Tissue Research. 1990. V. 25, Iss. 2. Р. 149–159. DOI: https://doi.org/10.3109/03008209009006989. 12. Гафуров Ю. М. Дезоксирибонуклеазы. Методы исследования и свойства. Владивосток : Дальнаука, 1999. 230 с. 13. Карклиня В. А., Бирска И. А., Лимаренко Ю. А. Количественное определение нуклеиновых кислот в молоках лососевых различными методами // Химия природных соединений. 1989. № 1. С. 122–126. 14. Hernández-Sámano A. C., Guzmán-García X., García-Barrientos R., Ascencio-Valle F., Sierra- Beltrán A. [et al.]. Characterization of protease activity from the digestive tract and tentacles of Isostichopus fuscus sea cucumber // Invertebrate Survival Journal (ISJ). 2017. V. 14. Р. 282–294. 15. Seafood enzymes : utilization and influence on postharvest seafood quality / eds. N. F. Haard, B. K. Simpson. New York – Basel : Marcel Dekker, Inc, 2000. 689 р. 16. Пивненко Т. Н. Панкреатические сериновые протеиназы рыб и морских беспозвоночных. Свойства, методы очистки и практическое применение = Pancreatic serine proteinases from sea fishes and invertebrates. Properties. Methods of purification. Practical application : [монография]. Владивосток : ТИНРО-Центр, 2008. 286 с. 17. Zhou D. Y., Chang X. N., Bao S. S., Song L., Zhu B. W. [et al.]. Purification and partial characterisation of a cathepsin L-like proteinase from sea cucumber ( Stichopus japonicus ) and its tissue distribution in body wall // Food Chemistry. 2014. V. 158. P. 192–199. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.02.105. 18. Слуцкая Т. Н. Исследования по химии и технологии трепанга и кукумарии : дис. ... канд. техн. наук : 05.18.04. Владивосток, 1974. 118 с. 19. Mo J., Prévost S. F., Blowes L. M., Egertová M., Terrill N. J. [et al.]. Interfibrillar stiffening of echinoderm mutable collagenous tissue demonstrated at the nanoscale // Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS). 2016. V. 113 (42). Р. E6362–E6371. DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.1609341113. 20. Позднякова Ю. М., Пивненко Т. Н., Касьяненко Ю. И. Влияние эндогенных ферментов на состав олигонуклеотидов при их выделении из гонад гидробионтов // Прикладная биохимия и микробиология. 2003. Т. 39, № 5. С. 524–529. 21. Евдокимов В. В., Матросова И. В. Сезонная характеристика гаметогенеза некоторых промысловых гидробионтов // Цитология. 2009. Т. 51, № 10. С. 861–865. References 1. Bordbar S., Anwar F., Saari N. High-value components and bioactives from sea cucumbers for functional foods : a Review // Marine Drugs. 2011. V. 9, Iss. 10. P. 1761–1805. DOI: https://doi.org/10.3390/md9101761. 2. Purcell S. W., Samyn Y., Conand C. Commercially important sea cucumbers of the world // FAO Species Catalogue for Fishery Purposes. 2012. N 6. 150 р. 3. Hauksson E. Feeding biology of Stichopus tremulus , a deposit feeding holothurian // Sarsia . 1979. V. 64, Iss. 3. P. 155–160. 4. Zhang Z., Wang S., Cao Y. DGGE technique and its application in study on microbial diversity in marine environment // Marine Environmental Science. 2008. N 3. P. 297–300. 5. Amaro T., Luna G. M., Danovaro R., Billett D. S. M., Cunha M. R. High prokaryotic biodiversity associated with gut contents of the holothurian Molpadia musculus from the Nazaré Canyon (NE Atlantic) // Deep-Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers. 2012. V. 63. Р. 82–90. DOI: https://doi.org/10.1016/ j.dsr.2012.01.007. 6. Ray A. K., Ghosh K., Ringø E. Enzyme-producing bacteria isolated from fish gut : a Review // Aquaculture Nutrition. 2012. V. 18, Iss. 5. Р. 465–492. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2095.2012.00943.x.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzNzYz